Harpuna je, jak jistě každého napadlo, především na lov ryb. Princip lovu je obvykle takový, že střelec – lovec stojí nad vodou na lávce, skále nebo často přídi loďky a míří dolů do vody pod sebe.

Tento zajímavý a dobrodružný lov je v některých zemích poměrně oblíben. Přesto, že se střílí jen na velmi malou vzdálenost (ne víc než tři metry) není snadné trefit. Nejedná-li se tedy o sumce nebo vyzu. Lom světla na hladině navíc klame o poloze cíle. Střílet lukem dolů, pod sebe je ke všemu mnohem méně pohodlné, než střílet nahoru.

Replika hrotu harpuna

Replika hrotu harpuna

Lov ryb harpunou

Po zásahu není ryba samozřejmě ihned mrtvá, takže může i s hrotem v těle odplout. Tomu je třeba zabránit.

První možností je uvázání šípu k luku. Takže i po výstřelu je jeden konec provázku v hrotu a druhý uvázán k luku. Je velmi těžké, zařídit to tak, aby se provázek při výstřelu volně odvíjel za šípem a nezamotával se.

Je vhodné mít na luku nějaký naviják, který dokáže při výstřelu rychle uvolnit provázek. Spíše než na cívce je výhodnější uložit zásobu provázku do malé lahvičky, do které provázek nastrkáme hrdlem. Rychlému vytažení provázku potom nic nebrání – šíp ho za sebou vytahuje přesně obráceným postupem, než byl do lahvičky nasoukán.

Protože provázek šíp velmi brzdí, zanáší nepřesnost a často se někde zasekne, existuje druhá možnost jak zabránit rybě v útěku i s harpunou. Harpunový hrot může být nasazen na těle šípu jen volně a spojen s ním provázkem. Provázek je namotán na těle šípu. Po zásahu se hrot ze šípu uvolní.

Protože je dřík dřevěný začne se pohybovat nahoru a odmotává se provázek. Dřík pak plave na hladině nad trefenou rybou jako plovák a za ten lovec rybu vytáhne. Hrot může být provázkem spojen také přímo s lukem.

Moderní hroty pro lov ryb (bowfishing) je řešeny podobně – zpětný hrot či dva a lanko spojující šíp a luk. Na luku je plastová nádobka se zásobou lanka.  Lov lukem (ryby z toho nevyjímaje) je u nás zatím zakázán.