Pokud chcete rozdělávat oheň obyčejným křesadlem, jako skvělý materiál na rozdělávání (troud, práchno) lze použít zuhelnatělé kousky látky. Prostě dáte do kovové, uzavřené krabičky kousky prostěradla, nebo starých jeansů a vložíte ji do ohně.

Problém ale je vzniklou velmi křehkou hmotu přenášet. Znamená to nosit v kapse nějakou pevnou krabičku. Navíc se práchno vždycky nějak samo spotřebuje a lajdáci jako já, pak smutně koukají do prázdné krabičky, když zapomenou doplnit.

Sada křesadla s doutnákovou trubičkou

Sada křesadla s trubičkou

Pokud chcete spolehlivě rozdělat, použijte bavlněný, nebo lněný doutnák (prodává se do historických zbraní, předovek) a vyrobte si na něj praktickou trubičku. Nabízíme návod, jak si ji vyrobíte sami, z běžně dostupných materiálů.

Základem je mosazná trubička

V potřebách pro modeláře nebo hobby marketu kupte mosaznou trubičku, ve které je doutnákem možno pohybovat, ale ne volně. Nám funguje trubička s vnitřním průměrem 7,1 mm, vnějším 8 mm.

Pilkou na kovy uřízněte kousek trubičky, třeba 8 cm. Pokud máte tu možnost, vyrobte si na řezání prkno s malou drážkou, nebo položte trubičku mezi dvě prkna přišroubovaná ve správné vzdálenosti, kovový svěrák trubičku poškrabe a v ruce trubičku neudržíte.

Po uříznutí nezapomeňte pilníkem poctivě očistit hrany trubičky.

Jednoduchý mechanismus doutnáku

Když máte připravenou trubičku, pomocí tenkého provázku (dratve) protáhněte knot. Nezapomeňte druhý, volný konec doutnáku zavázat, aby se Vám netřepil.

Z kancelářské sponky velikosti 32 mm (nebo jiného tvrdého drátku) vyrobte dlouhý háček. Jeden konec pilníkem naostřete, druhý provlečte nějakým korálkem nebo kuličkou, která bude sloužit jako ucpávka po zatažení knotu. Zaostřený konec napíchněte do doutnáku asi dva nebo tři centimetry od kraje.

Doutnáková trubička

Doutnáková trubička

Kvalitní práchno pro chytání jisker

Zapalte doutnák a nechte jej pořádně rozhořet, než ho zatáhnete do tubičky. Až uvnitř trubičky doutnák bez vzduchu zhasne, vytvoří se na konci skvělé práchno.

Teď stačí tahem za korálek doutnák vytáhnout z trubičky zase ven a opatrně (nesmí dojít k roztřepení!) přiložit k pazourku nebo jinému křesacímu kameni. I když zachytíte jiskru na první křísnutí, raději počkejte až bude jisker víc, než začnete foukat.

Pokud se na výrobu sami necítíte, můžete koupit trubičku i s doutnákem u nás v e-shopu. Mnoho úspěchů s rozděláváním!

Videonávod pro výrobu trubičky