Bola (ze španělského pojmenování koule) nebo bolas, španělsky také boleadoras či počeštěně bolaso, je primitivní lovecký nástroj, který dříve používali nejen obyvatelé latinské Ameriky, ale například i Číňané a Inuité.

Je to vrhací zbraň vyrobená ze závaží propojených šňůrami. Jihoameričtí honáci “gaučové” používají bolas k zachycení běžícího skotu, ale i k lovu lam, pum či nanduů. Slouží k lovu zvěře, která je skolena tím, že se mu bola zaplete mezi nohy či křídla. Při použití příliš těžkých závaží nebo velké síly může dojít k přelomení kostí.

Jak správně vrhat bolaso

V závislosti na daném typu bola uchopí lovec zbraň buď za jedno závaží nebo v místě spojů lan. Pokud jsou lana různě dlouhá, drží se bolaso obvykle za závaží s tím nejdelším lanem. Poté bola roztočí a vrhne k cíli, obvykle spodním obloukem. Míření je velmi obtížné a vyžaduje delší nácvik, stejně jako při vrhání bumerangem nebo vrhacími noži.

Bolaso – dubové koule s koženou šňůrou

Bolaso – dubové koule s koženou šňůrou

Bolaso ze dřeva i ze slonoviny

Gaučové používají bolaso vyrobené z pletence kožených šňůr s dřevěnými koulemi nebo mají na koncích provazů malé kožené pytlíky naplněné kameny.

Původní závaží byla z kamene a byla potažena čerstvou kůží. Ta se schnutím smršťovala tak, že postupně obemkla vložené závaží. Primitivní boly jsou vyrobeny z kamene, který má na obvodu drážku v níž je omotán provaz.

Moderní železná závaží mohou mít praktické očko i rukojeť. Nejluxusnější závaží jsou vyrobena ze slonoviny prokryté drahými kovy a jsou považována za skutečná umělecká díla.

Konstrukce bolas

Většina bolas má dvě nebo tři koule – závaží, ale existují i verze, kde je jich i osm. Některá bolasa mají koule o stejné váze, jiná mohou mít nejen rozdílně těžká závaží, ale i různě dlouhé šňůry.

Bola perdida nebo bola loca (dvě nebo tři koule stejné hmotnosti) byla primárně používána jako bojová zbraň. Používala se zejména v Pampas a severní Patagonii.

Avestrucera nebo ñanducera (závaží dvou různých hmotnosti). Bolaso se třemi závažími má obvykle dva kratší provazy se stejně těžkými koulemi a třetí závaží je přivázané na delším provázku. Těžší závaží letí vpředu, zasáhne cíl a dvě lehčí koule poslouží k tomu, aby se provaz omotal kolem nohou.

Bolaso – olověné koule a různá délka šňůry

Bolaso – olověné koule a různá délka šňůry

Boleadora nebo tres Marias nebo tres potreadoras (3 různé hmotnosti závaží) je nástroj pro lov velkých neletávých ptáků (Nandu) nebo skotu. Tím, že je vyrobeno z provazů různých délek, tak se závaží o rozdílné hmotnosti při hodu oddálí, což se zužitkuje při dopadu na končetiny zvířete.

Kiipooyaq je Inutské bolaso, které má čtyři i více závaží a používá se hlavně k lovu ptáků v letu. Provázky jsou velmi tenké. Takové bolaso funguje podobně jako vrhací síť.

Suručin, zbraň japonských nindžů se dvěma závažími, často spojenými řetězem. V principu se jedná o obyčejné bolaso.

Jak vyrobit bolaso

Nejjednodušší spolehlivé bolaso vyrobíte ze dřeva. Z tvrdého dřeva uřízněte kostky (asi 5×5 cm) a zaoblete je, například nožem nebo bruskou. Potom koule provrtejte a okraje děr pečlivě začistěte, zde provázek nejvíc trpí.

Další častý a jednoduchý způsob je uzel “opičí pěst” (hledejte „monkey fist“) s kulatým oblázkem nebo ložiskovou koulí uvnitř. Vhodný průměr oblázku je asi 3 cm. Potom si na prstech připravte uzel “opičí pěst” z kvalitního paracordu. Ještě lepší jsou přírodní lana z juty nebo ještě lépe z konopí a lnu, vhodný průměr je 6 nebo 8 mm.

Bolas – opičí pěst

Bolaso – opičí pěst

Počítejte s tím, že i na opletení kuličky s průměrem 2 cm potřebujete více než metr lana. Než uzel utáhnete, strčte dovnitř kuličku. Všechny konce vždy hned omotejte voskovanou lněnou dratví, aby se lano nerozplétalo. Paracord zatavte například zapalovačem.

Kutilové mohou vyrobit závaží také tak, že k ocelové kuličce přivaří očko. Nebo si nejprve vyrobte sádrovou formu a odlijte koule z olova. Přímo do olova zalijte budoucí očka z ocelového drátu (vhodné jsou například články z řetězu). Taková závaží jsou malá a přitom těžká, dobře se s nimi hází.

zdroj: https://www.flight-toys.com/bolas.htm