Následující text je určen převážně pro začátečníky. Aby byl přijatelně dlouhý a srozumitelný, problém jsme zjednodušili a jsme si těchto zjednodušení vědomi.

V našem obchodě můžete v současnosti najít dva druhy šípů – do 35 lbs a do 55 lbs. Tedy tuhost těchto šípů je přizpůsobena lukům v uvedených silách. Obecně jsou na trhu k dispozici tyčky šípů roztříděné po pěti librách.

První kategorie je do 35 liber, potom 35 – 40 lbs, 40 – 45 lbs a tak dále. Vzhledem k tomu, že námi nabízené luky jsou obvykle právě do 35 liber, nabízíme v této třídě šípy hned v několika barvách. Pro zákazníky se silnějšími luky, nabízíme šípy z třídy 50-55 lbs zatím alespoň v jedné barvě.

Lukostřelecký paradox

Jakmile při výstřelu pustíte tětivu, začne se lehký končík už rozjíždět dopředu. Ale těžká špička (hmotnost je nositelem setrvačnosti) se pokouší pořád zůstat na místě. Přesně podle zákona setrvačnosti.

Pokud se konec šípu už pohybuje, ale špička pořád stojí, nemůže dřevěný dřík jinak, než se prohnout. Šíp se tedy po cestě k terči prohýbá, vlní. Pokud se v první chvíli prohne moc, může šíp prasknout. Pokud se prohne málo, tak se šíp „obtočí“ kolem těla luku, příliš se o luk tře.

Poznáte to tak, že šípy nejsou v terči kolmo, nebo dokonce jakoby zahýbají a nejde se trefit. Tomuto jevu se také říká lukostřelecký paradox (Archer paradox). Právě proto jsou šípy roztříděny do výše popsaných kategorii, přiřazených jednotlivým silám luků.

Pokud zvolíte šíp moc měkký, nejen že se netrefíte, ale šíp se může zlomit. Pokud zvolíte moc tvrdý (tedy určený pro výrazně silnější luk), netrefíte a luk se zbytečně namáhá.

Jak výrobci tuhost, nebo spine vlastně měří?

Týblo se položí na dva úzké špalíky, vzdálené od sebe 26“ (66,04 cm), někteří výrobci uvádějí 28“. Doprostřed šípu se zavěsí závaží o váze 2# (0,907 kg) někdy se používá závaží lehčí – 800 grainů, a změří se průhyb.

Pokud máte delší šíp než je rozteč špalíků je nutno tuhost snížit za každý přečuhující palec. Výrobci pak udávají průhyb jako podíl délky a průhybu nebo průhyb v tisícinách palce. Zajímavé je, že číslo pak klesá s rostoucí tuhostí. Takže šíp, který má větší spine má menší tuhost.

Lepší překlad než tuhost je paradoxně spíš měkkost, nebo průhybnost. Pro kovové nebo karbonové šípy, můžete na internetu najít od každého výrobce tabulku, která Vám pomůže určit, jaký přesně šíp potřebujete.

Ve skutečnosti je situace mnohem složitější

Tuhost hotového šípu také závisí nejen na délce šípu, ale i hmotnosti hrotu a ploše stabilizátorů – peříček. Spine je dále závislý na rychlosti výstřelu – tedy síle luku. Někdy se to označuje jako dynamický spine.

Většina materiálů používaných na šípy se chová různě v různých směrech a u dřeva je tato vlastnost – anizotropie – značná.  Takže i spine je různý v různých osách. Tuhost také závisí na hmotnosti šípu a hmotnost dřevěných šípů se může lišit.

Absolutní přesnost je se dřevěnými šípy nedosažitelná. Není proto nutné řešit třídy šípů úplně ortodoxně s přesností na jednu libru, zvlášť když střílíte jen pro radost. Přesto je dobré šípy různých tuhostí nemíchat a pokusit se zvolit třídu co nejbližší Vašemu luku. I to je důvod proč nabízíme šípy jen ve dvou řadách. Na přání Vám můžeme připravit další.

Bezpečné šípy na LARP?

Šípy určené pro „bezpečnou“ střelbu na LARP tohle obvykle nejsou schopné splnit. Velký těžký hrot výrazně zvýší průhyb – logicky se hrot nechce dát do pohybu. Je proto nutné zesílit dřík, aby šíp prohnutí vůbec vydržel. Jenže tím vzroste i hmotnost dříku a šíp bývá nerálně těžký. Buďte proto při střelbě takových šípů opatrní. Používejte raději slabší luky a vhodné ochranné pomůcky.