Mnoho zákazníků se dožaduje přesných informací o napínací síle luku. V pravidlech různých lukostřeleckých soutěží mohu také být omezení nebo třídy pro jednotlivé nátahy. Koneckonců i zákon o zbraních jasně rozlišuje luky podle napínací síly na zbraně kategorie D a „nezbraně“. Jenže měření napínací síly luku je vždy trochu problém, hned z několika důvodů.

Nátahová délka (draw lenght) luku

Velmi záleží na délce nátahu, ve které sílu měříte. Udávaná síla proto musí nutně být spojena s informací o délce, ve které byla naměřena. Jenže každý máme jinak dlouhou ruku, a proto je údaj o napínací síle pouze informativní.

Zejména u luků maďarského typu může být rozložení síly velmi složité a bude potom záležet na každém centimetru. U luků kladkových to je ještě horší. Nejlepším řešením by bylo vyjádřit průběh síly v závislosti na délce nátahu graficky, což se také u dobrých kladkových luků běžně dělá. Třeba právě výše zmiňovaný zákon o zbraních na délku nátahu vůbec nepamatuje. Pokud není určeno při jakém natažení má nebo nemá luk 150 N mít, lze si zákon vykládat všelijak.

Podmínky měření síly luku

Napínací síla velmi záleží na zdánlivě drobných okolnostech. Třeba je rozdíl, jestli je luk napnutý právě teď, nebo už s ním někdo hodinu střílí. Navíc vlastnosti u kompozitů dost závisí na teplotě – s rostoucí teplotou měknou. U luků skládaných z živočišných materiálů záleží dokonce i na vlhkosti.

Měřidlo síly luku

Spolehlivý způsob měření síly obvykle nemají k dispozici ani výrobci. Můžete si sice koupit pružinový siloměr cejchovaný v librách, ale měření není moc přesné. Všechny pružinové siloměry mají malou přesnost a zejména v první části natažení (asi do 40 lbs) jsou velmi nepřesné. Digitální siloměr s tenzometry se v současnosti na českém trhu sehnat nedá.

Archaické veličiny

Udávat nějakou veličinu v librách je možná romantické, ale po hříchu nepraktické a možná i neslušné. Jde o to, že mnoho výrobců měří v Newtonech či kilogramech a na libry se pak výsledek jen přepočte. A každý zaokrouhluje po svém. A stejně je to i s délkou v palcích.

Ego

Mnoho lidí, zejména mužů, si chce myslet, že jejich luk je silnější než ve skutečnosti opravdu je. Proto dochází k zaokrouhlování nahoru a 35 liber už je vlastně 40. A když má Franta 40, tak já si koupím 45. A to už je vlastně padesát. Ve výsledku se snadno může stát, že budete mít zcela nevhodný luk, pokud bude vycházet z údajů které Vám poskytnou kamarádi.

Je proto vždy dobré si před koupí luk vyzkoušet a spoléhat se spíš na vlastní pocit, než na údaj v katalogu. Při objednání z e-shopu je dobré mít  možnost alespoň luk dodatečně vyměnit. Rozhodně doporučujeme, nakupovat luky a šípy jen u důvěryhodných prodejců.