Sloní hrot je velmi zvláštně tvarovaný hrot bezpochyby schopný způsobit velká řezná zranění. Tvar údajně vychází z loveckých šípů afrických domorodců.

Američan Howard Hill (Podle toho, co se o něm píše, je asi zodpovědný za vybití mnoha druhů zvířat) jím v sedmdesátých letech údajně ulovil tři slony. Z poměrně silného luku, prý střelou do hlavy, do oblasti kde mají sloni tenkou (nebo spíš neuzavřenou) lebku.

Nechci se dotknout Hillových obdivovatelů, ale upřímně řečeno, když budete nějaké zvíře střílet do hlavy, co si vezmete? V tomto případě bych rovnou volil čtyřhran. Pronikne snadno a velmi hluboko. Zvolit široký hrot pro střelbu na hlavu, je přinejmenším neobvyklé.

Sloní hrot

Sloní hrot

Konstrukce hrotu je mnohem složitější než u všech ostatních afrických hrotů, které jsem viděl. Dá se tedy usuzovat, že se rozhodně nejedná o nic rozšířeného.

Připomínám jenom, že hrot samozřejmě nezpůsobí otáčení šípu v letu. Podíváte-li se pozorně, nemá žádnou plochu orientovanou šikmo k ose šípu. A i kdyby měl, musela by tato plocha „přeprat“ plochu stabilizačního opeření.