Trojbřit a Čtyřbřit jsou v ranivosti snad nejlepší hroty. Pronikají dostatečně hluboko a zároveň působí velké řezné zranění. Kromě toho nejdou moc dobře z rány ven. To platí samozřejmě i pro terč (a v případě České republiky zatím jenom pro terč), který si s takovými hroty poměrně rychle zničíte.

V historii o větším rozšíření těchto hrotů dost pochybuji, protože je velmi těžké je vykovat. Jde samozřejmě poměrně snadno vystřihnout z plechu a svařit, ale pak už to zase není úplně replika. Další nevýhoda je v relativně velké hmotnosti, pokud je hrot výkovek, nebo odlitek.

Originální hroty z Mongolska

Přesto máme v naší sbírce dva originály, o jejichž pravosti se nedá příliš pochybovat. Jsou oba z Mongolska, oba trojbřity a oba, zdá se, celkem staré. To je všechno co mají společného. Jeden je na tulej a druhý na trn. Jeden bronzový a druhý železný. Jeden je odlitý a jak je vyroben druhý, nemáme nikdo nejmenší tušení.

Originál mongolského bronzového trojbřitu

Originál mongolského bronzového trojbřitu

Bronzový hrot má podezřele tupě ukončenou tulej. Nevím proč. Ale setkal jsem se v Mongolsku s hroty, kterým zprostřed takto provedené tuleje koukal ještě železný trn, který byl zřejmě ve formě dřív, než se tam lil bronz. Šíp se pak usazoval trochu jako na tulejku a trochu jako na hrot.

Hroty tohoto typu jsou na archeologických nalezištích v Mongolsku velmi rozšířené a dokonce lze nalézt i předmět, který pravděpodobně sloužil jako jednoduchý kapesní brousek na trojbřité hroty.

Originál mongolského železného trojbřitu

Originál mongolského železného trojbřitu

Bronzový hrot bylo možné poměrně jednoduše odlít do formy. Je pekelně těžký a měkký, ale výroba musela být přijatelně levná. Druhý mongolský trojbřit odlit určitě nebyl. Je složen ze třech železných plechových trojúhelníčků. Problém je, že uprostřed není stopa po žádném sváru. Možná se jedná o zápustkové kování? Každopádně hrot mohl být velmi ostrý a je lehký. Domnívám se, že také byl, jak se patří, drahý a nemohl si jej dovolit každý.

Moderní lovecké hroty

Docela jiná je situace u současných loveckých hrotů, které jsou nejčastěji  vyřešeny právě jako trojbřité. Břity jsou tenké a velmi lehké. Někdy jsou břity dokonce na čepu a vyklopí se až po nárazu. To je třeba ten na obrázku uprostřed, vyfocen je jako sbalený a když se rozbalí, vypadá jako široký trojbřit. Několik takových hrotů je také k prohlédnutí na našich hradních střelnicích.

Moderní lovecké hroty (trojbřit, mechanický hrot, čtyřbřit)

Moderní lovecké hroty (trojbřit, mechanický hrot, čtyřbřit)