Trojhran a Čtyřhran jsou tzv. průbojné hroty. Průřez přední části je tedy čtverec (případně kosočtverec nebo obdélník) či trojúhelník. Jak říká náš skvělý kovář Bohoušek: „Tim když to z pořádnýho luku koupíš do stehna, tak ti to zničí kalhoty sedlo a ještě voddělá koně, ale nemůže nikdo čekat, že z toho vykrvácíš, vole!“ Spolu s kapkou jsou zcela nejběžnějším tvarem hrotu. Někdy je čtyřhran tak „spláclý“, že ho od kapky rozeznáme jen stěží.
To je také důvod proč i tyto hroty mnozí nazývají anglické, nebo bodkin. Jsou výborné, když střílíte do dálky a když chcete zabodnout hrot hluboko do terče, protože jsou úzké a nekladou zbytečný odpor. V současnosti jsou velmi oblíbené, protože jsou to jediné historické hroty vhodné pro střelbu do terčů.
Často se mne lidé ptají, jaký je funkční rozdíl mezi trojhranem a čtyřhranem. Oba mají dvě výhody: trojhran je na stejnou délku lehčí, a má mnohem ostřejší hrany (jen 60° místo 90°). Čtyřhran se snáze vyková a také se zdá, že lépe proniká do kompaktních hmot – třeba do plechu nebo tuhé kůže.
Hřeb čili dlouhý čtyřhran na trn je vynikající průbojný hrot. Stejně jako klasický čtyřhran prostřelí plech, kůži i dřevo, ale navíc ještě proleze řidší kroužkovkou. Je asi nejlevnější ze všech hrotů. Pochopitelně se poměrně snadno vylomí z dříku. Což Vám při střelbě za hradby udělá spíš radost, ánžto si příliš nepřejete, aby Vám šíp vraceli.
Plocha kovaného hrotu lze ještě komerčně využít. Ano i zde si marketingoví manageři přijdou na své. A tak se můžete setkat se značkou výrobce přímo na hrotu. Značku výrobce najdete třeba i na tuleji – toto je Lucasův špatně čitelný „Měč i Voran“ na těžkém trojhranu.