Trojhran a Čtyřhran jsou tzv. průbojné hroty. Průřez přední části je tedy čtverec (případně kosočtverec nebo obdélník) či trojúhelník. Jak říká náš skvělý kovář Bohoušek: „Tim když to z pořádnýho luku koupíš do stehna, tak ti to zničí kalhoty sedlo a ještě voddělá koně, ale nemůže nikdo čekat, že z toho vykrvácíš, vole!“ Spolu s kapkou jsou zcela nejběžnějším tvarem hrotu. Někdy je čtyřhran tak „spláclý“, že ho od kapky rozeznáme jen stěží.

Replika plochého čtyřhranu – kapka

Replika plochého čtyřhranu – kapka

To je také důvod proč i tyto hroty mnozí nazývají anglické, nebo bodkin. Jsou výborné, když střílíte do dálky a když chcete zabodnout hrot hluboko do terče, protože jsou úzké a nekladou zbytečný odpor. V současnosti jsou velmi oblíbené, protože jsou to jediné historické hroty vhodné pro střelbu do terčů.

Často se mne lidé ptají, jaký je funkční rozdíl mezi trojhranem a čtyřhranem. Oba mají dvě výhody: trojhran je na stejnou délku lehčí, a má mnohem ostřejší hrany (jen 60° místo 90°). Čtyřhran se snáze vyková a také se zdá, že lépe proniká do kompaktních hmot – třeba do plechu nebo tuhé kůže.

Porovnání replik čtyřhranného a trojhranného hrotu na šíp

Porovnání replik čtyřhranného a trojhranného hrotu na šíp

Hřeb čili dlouhý čtyřhran na trn je vynikající průbojný hrot. Stejně jako klasický čtyřhran prostřelí plech, kůži i dřevo, ale navíc ještě proleze řidší kroužkovkou. Je asi nejlevnější ze všech hrotů. Pochopitelně se poměrně snadno vylomí z dříku. Což Vám při střelbě za hradby udělá spíš radost, ánžto si příliš nepřejete, aby Vám šíp vraceli.

Replika dlouhého čtyřhranného hrotu

Replika dlouhého čtyřhranného hrotu je vhodná proti brnění všeho druhu

Plocha kovaného hrotu lze ještě komerčně využít. Ano i zde si marketingoví manageři přijdou na své. A tak se můžete setkat se značkou výrobce přímo na hrotu.  Značku výrobce najdete třeba i na tuleji – toto je Lucasův špatně čitelný „Měč i Voran“ na těžkém trojhranu.

Replika trojhranu se značkou meče a orla na tuleji

Replika trojhranu se značkou meče a orla na tuleji