Mnoho lidí se domnívá, že s rostoucím průřezem použité gumy roste i výkon praku. Jak se pokusím dále vysvětlit, není to bohužel úplně pravda. Rozhodně neplatí, že prak s dvojnásobným průřezem gum má dvojnásobný výkon. Bude sice klást při nátahu zhruba dvojnásobný odpor, ale to neznamená, že bude úměrně tomu i střílet.

Průřez kruhové gumy, plný myšlených vláken

Průřez kruhové gumy, plný myšlených vláken

Představte si, že uvnitř napínané gumy jsou vlákna, ze kterých se guma skládá. Jako kdyby byla celá vytvořena z tenkých nitkových gumiček slepených k sobě (na obrázku gumy v řezu jsou vlákna jako modré kruhy). Při napínání se všechna tato vlákna natahují a při výstřelu zase smršťují. Napínání gumy ale vede i ke zmenšování průřezu, čímž se jednotlivá vlákna ztenčí a přitisknou blízko k sobě.

Průřez natažené gumy a smrštění vláken

Průřez natažené gumy a smrštění vláken

Při výstřelu, tedy při zpětném smršťování se o sebe vlákna třou a část energie se spotřebuje na toto vnitřní tření. Velmi zjednodušeně si to můžeme představit také tak, že myšlená vlákna na povrchu použité gumy nejsou tolik stlačena jako ta uvnitř a mohou se tedy smršťovat velmi rychle. Vnitřní vlákna jsou ale smáčknuta k sobě, nemají kolem sebe žádné místo a nemohou rychle měnit svoji délku. Vlákna na povrchu tedy táhnou rychleji než vlákna uvnitř.

Jenže pokud se opravdu povrchová vlákna začnou zkracovat rychleji, začnou se vnitřní a vnější části gumy mezi sebou přetahovat. Jako když spoutáte dva závodníky na trati. Jednoho rychlého a druhého pomalého. Možná spolu doběhnou rychleji, než by doběhl ten pomalý sám, ale rozhodně spolu dopadnou hůř, než by běžel sám rychlý závodník. Jedinou možností je pokusit se toho pomalého ze závodu vynechat. Jedinou možností pro dobrý prak je vynechat vnitřní (červeně označené) části gumy. Celkově jsou tedy gumy s velkým průřezem silné, ale pomalé a pro kvalitní prak se nehodí.

Efektivní gumy do praku

Protože ale chceme dělat i praky výkonné, je třeba vymyslet způsob jak tohle nežádoucí chování gumy odstranit. Ideální řešení by bylo úplně odstranit problémová vlákna uvnitř gumy a nechat jen ta „rychlá“ na povrchu. To vede k používání dutých, trubičkovitých gum – všechna myšlená vlákna jsou tak nějak na povrchu a nemají se s kým přetahovat.

Žlutá trubičková guma do praku

Trubičková guma do praku

Druhou možností je rozdělit gumu do několika tenkých paprsků. Takové řešení rozdělení gumy nabízí například tenká letecká guma.

Plochá guma do praku – TB Gold

Letecká guma do praku 6×1 a 6×2

Poslední, třetí rozumnou možností je použít velmi tenkou plochou gumu.

Gumy všech těchto tvarů u nás najdete. Náhradní guma k praku je také důležitá. Pro špičkový prak se tedy nepoužívají silné čtverhranné  modelářské gumy, kulaté lisované letecké ani zavařeninové gumy „masovky“.

Plochá guma do praku – TB Gold

Plochá guma do praku – TB Gold

Čím těžší je nejen projektil, ale kožená kapsa kapsa k praku a zadní části gumy (zejména záleží na uchycení, například na uzlech), tím více energie z výstřelu se spotřebuje na tyto součásti praku. Při výstřelu se energie spotřebovává na uvedení do pohybu všech těchto částí,  prak nepozná co je projektil a co už je kapsa.

Tvar gumy musí být tedy takový, aby se nám podařilo jej jednoduše připevnit ke kapse a nemuseli jsme přidávat ještě nejrůznější svorky, což je jen další zbytečné závaží. Sama guma musí být pokud možno co nejlehčí.

Snaha odlehčit alespoň zadní část gumy a zlepšit dynamiku tahu vede některé výrobce praků k použití gum, které jsou u kapsy jiné než u praku.  Často se doporučuje udělat gumu s větším průřezem u praku než u kapsy. Výsledek si můžete sami snadno zkusit. Pokud si koupíte plochou gumu (například Thera-Band z naší nabídky), můžete si ji jednoduše rozstřihnout šikmo a vzniklé klíny otočit souběžně. Náš pás má rozměry 5×30 cm, nemusíte ho tedy rozstřihnout na dva 2,5 cm široké pásy, ale pomocí pravítka a propisky si namalujte čáru šikmo a střihněte dva pásy, které jsou na jednom konci 2 a na druhém 3 cm široké. Potom jeden otočte tak, aby byla širší část u praku.

Nezapomeňte, že gumy stárnou vlivem UV záření. Postupně tvrdnou a začínají na povrchu praskat. Je proto dobré chránit je nejen před mechanickým poškrábáním, ale i před světlem. Na připevnění gum nepoužívejte nic tvrdého, zejména ne drátek a raději ani plastové bindery. Prak udělejte tak, aby jakékoliv praknutí gumy nemohlo způsobit, že nějaký tvrdý předmět odlétne směrem k Vašemu obličeji. Při střelbě doporučujeme použít ochranné brýle a raději i rukavici pro přední ruku.