Návod vznikl jako reakce na časté dotazy zákazníků, zejména dětí. Použitý luk je ve velikosti pro dospělého, ale u dětských luků je postup stejný.

Tato metoda jde použít i luků reflexních, nebo u luků s „ušima“. Naopak u luků se siahy, tedy tradičních luků maďarských, tureckých, tatarských a mongolských tato metoda použít nelze a mohl by se poškodit luk.

 1) Pro praváka platí: Chytni luk pravou rukou, do levé ruky vezmi tětivu, která je na dolním konci luku již nasazena.

Jak natáhnout dlouhý luk – pravák

 2) Teď zvedni pravou nohu a prostrč ji lukem dopředu a zase si na ni stoupni.

Jak natáhnout dlouhý luk – postoj

3) Srovnej obě nohy pěkně vedle sebe, mírně se rozkroč, a pokud Ti to pomůže, tak se trochu natáčej v pase. Luk si usaď tak, aby se Ti opíral o zadek svým prostředkem. Spodní konec luku je zapřen o kotník, nebo spíš nárt levé nohy a jeho špička se v žádném případě nedotýká země. Dobrý lučištník se nikdy nedotkne svým lukem země, natož potom při natahování.

Jak natáhnout dlouhý luk – práce s předloktím

4) Teď začni na luk zezadu tlačit pravou rukou. Dlaní tlač co nejvíce u špičky luku a ještě můžeš tlačit předloktím a loktem o něco níž. Nohama stůj pořád na místě, případně se trochu natoč v pase a zkus malinko vystrčit zadek.

Jak natáhnout dlouhý luk – detail na práci nohou

Levou rukou trochu tahej za tětivu a snaž se pomalu a s citem přetáhnout očko tětivy přes luk. Neohýbej luk víc než je potřeba, máš dost síly takhle luk zlomit.

Jak natáhnout dlouhý luk – Nasazená tětiva

Jak natáhnout dlouhý luk – Nasazování tětivy

Až navlékneš tětivu na luk, stačí jen vyndat nohu ven a můžeš začít střílet. Stejným způsobem luk zase po střelbě povol.

Jak natáhnout dlouhý luk – Střelba