„Dobrý den, rád bych si zastřílel z luku, ale jsem levák, je to problém?“

S podobnými dotazy se na lukostřelnicích setkáváme téměř každý den. Všechny tradiční luky za naší nabídky jsou vhodné pro praváky i leváky. U těch tradičních není, na rozdíl od sportovních, „okno“ obvyklé. Jedinou výjimkou jsou kladkové luky Genesis. Ani tam se leváci nemusí bát, protože nabízíme variantu pro praváky i pro leváky.

Kladkový luk Genesis s oknem

Kladkový luk Genesis s oknem

Přesto se před začátkem střelby musíte rozhodnout, ve které ruce budete držet luk. Možná trochu překvapivě proto odpovídáme na otázku z úvodu: „Problém to není. Otázkou ale je, jakým okem míříte.“

Lateralita a oční dominance

Přednostní užívání jednoho z párových orgánů (ruky, oka) se nazývá lateralita. Přičemž je obvyklé, že dominantní ruka (kterou píšeme) a oko jsou na stejné straně, u většiny samozřejmě na pravé. Počet leváků v populaci se odhaduje na asi 10 %.

Vývoj laterality probíhá už v prenatálním období, obvykle se nejpozději v předškolním roce projeví její vyhraňování. Počátkem pubertálního věku dítěte by měla být už zcela ustálena. V minulosti docházelo ke snahám přeučovat leváky na nedominantní pravou ruku, což mnohdy těmto jedincům způsobovalo změny v oblasti řečové, poruchy při čtení a psaní, neboť řečové centrum koreluje s motorikou dominantní ruky. Přeučování je velkým zásahem do strukturalizace mozku. Řečová centra se u naprosté většiny praváků nachází v levé hemisféře, u leváků se nezřídka nachází v obou částech.

Míření "křížem“

Míření „křížem“

Existuje ale mnoho lidí, kteří mají zkříženou lateralitu. To znamená, že ačkoli píší pravou rukou, jejich dominantním okem je levé. A naopak. Při střelbě (ať už lukem nebo palnou zbraní) právě tohle bývá problém. Výběr vidoucího oka je při lukostřelbě důležitější, než výběr ruky, která drží luk (druhá natahuje tětivu). Jinými slovy: Je snazší přizpůsobit ruce oku než obráceně.

Rozeznáváme tři typy oční dominance. Nemusí platit, že jedno oko má všechny tři typy dominance.

  1. Senzorická dominance: jedno oko se upřednostňuje před druhým, resp. druhé oko je snadněji utlumeno. Lze to snadno vyzkoušet – je to to oko, kterým koukáme do mikroskopu, kaleidoskopu, klíčovou dírkou přes dveře, hledáčku fotoaparátu…
  2. Okulometrická dominance: projevuje se u vidění oběma očima, kdy jedno z nich se lépe fixuje.
  3. Směrová dominance: určuje řídící oko, které se lépe zaměřuje na předmět v dálce. Ta je pro nás v lukostřelbě nejvíce zajímavá.

Určení dominantního oka

Jak zjistit, které oko je dominantní? Mějte obě oči otevřené. Natáhněte obě ruce dopředu a vytvořte z prstů malé okénko velké asi jako padesátikoruna. Podívejte se tímto průhledem na nějaký konkrétní bod vzdálený nejméně několik metrů. Když zkusíte zavřít dominantní oko, průhled zdánlivě uskočí stranou. Když zavřete to druhé, neděje se téměř nic.

Test dominance oka

Test dominance oka

Celý život se vlastně díváme pouze jedním (dominantním) okem a to druhé slouží jen jako podpora pro vytvoření trojrozměrného obrazu. Pokud se spojení mezi okem a mozkem nevytvoří v dětství, bývají s tím později potíže. Možná znáte někoho, kdo nosil ve školce klapku na oku, tzv. okluzor.

Zakrytím zdravého oka se může mozek „donutit“ vytvořit spojení i s okem, se kterým si odvykl „počítat“. To lze pouze v dětství. Někdy se také stává, že je dominantní oko (třeba následkem nemoci) opticky výrazně horší. Přeučit se, zejména ve vyšším věku na druhé oko, je velmi obtížné.

Správná kombinace ruky a oka při lukostřelbě

Pokud máte právě popletenou hlavu z toho, jak vlastně držet luk a jakým okem se dívat při střelbě z klasického luku, který nemá mířidla, bude nejsnazší, když luk necháte na chvíli lukem a dáte si kratičkou pauzu. Poté si zkuste bezmyšlenkovitě vzít luk opět do ruky, jakoby jste chtěli začít střílet.

Jestliže luk bude držet levá ruka (a pravá natahovat tětivu), pak byste měli mířit pravým okem. Když tomu bude naopak, tj. pravá ruka drží tělo luku připravené ke střelbě, pak míříte levým okem. V případě, že oko, které by nemělo, ale má tendence být okem mířícím, pak bude nejjednodušší vyměnit ruku, která svírá luk. Pokud Vám to vyhovuje, můžete nedominantní oko prostě zavřít.

Střelba z luku – obě oči otevřené

Střelba z luku – obě oči otevřené

Určitou výhodu mají ti, kterým je jedno, jakým okem se při střelbě budou koukat a kterou ruku použijí. Ti se mohou naučit střílet na obě strany. Záda jim budou vděčná. Schopnost rovnocenného používání párových orgánu se jmenuje ambidextrie, a ve skutečnosti ji má méně než 1 % populace.