Pomocí této jednoduché tabulky si můžete udělat základní představu, jaký luk je pro vás vhodný. Je určena především laikům a začátečníkům. V naší nabídce jsou i další luky, vhodné spíše pro pokročilé střelce. Pokud máte nějaké dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

Jak vybrat luk

Ujasněte si, kdo s lukem bude střílet

Při výběru luku jsou důležité především dvě otázky. První z nich je délka natažení. Podle té můžeme luky v principu rozdělit do dvou základních skupin – luky pro dospělé a luky pro děti.

Není vůbec dobré, když je luk přepínán, tedy natahován na větší nátah, než na jaký byl určen. V opačném případě, tedy když někdo s krátkou rukou natahuje luk dlouhý je situace mnohem lepší. Luk se neničí, ani nehrozí jeho zlomení, nadbytečná délka luku má pouze vliv na přesnost (zanedbatelný). Z tohoto důvodu není možné považovat například náš luk Merida za univerzální rodinný luk, protože i průměrně vysoký tatínek takový luk může přepnout a zničit.

Oproti tomu i nejmenší střelci už mohou bez obtíží střílet z Morgany, není-li pro ně příliš silná. Jako univerzální pro celou rodinu lze použít některé plastové luky, z naší nabídky je to například luk Svišť.

Jak silný luk vybrat?

Síla luku, je vlastně odpor, kterým se luk brání natažení. Pro úplnost připomínáme, že veškerá energie je uložena v ohýbání luku, nikoliv v prodlužování tětivy (ta se téměř neprotahuje, není jako guma) a není tedy možné výměnou tětivy sílu luku měnit.

Síla potřebná k natažení luku se neudává v newtonech, jak by bylo slušné, ani v kilogramech jak by bylo praktické, ale nesmyslně archaicky v librách. Možná je to proto, že lukostřelci si také chtějí připadat tajemní a důležití stejně jako každé jiné společenství (myslivci, rybáři, šermíři, lezci a podobně), možná proto, že světem lukostřelby stále hýbou Američané.

Pro nezkušeného střelce platí, že by rozhodně neměl mít luk silnější než 35 liber. Ve hře je především Vaše zdraví. Pokud si pořídíte příliš silný luk, možná z něj opravdu dokážete dvakrát nebo třikrát za sebou vystřelit, ale střelba Vás nebude bavit a kromě zbytečných puchýřů na rukách Vám hrozí i skolióza.

Se slabším lukem můžete střílet celé odpoledne, půjčit ho mladším kamarádům nebo dětem a na rozumné vzdálenosti se také budete mnohem lépe trefovat. Dobře proto zvažte, jestli Vám obdiv v internetové diskuzi za luk 50 liber vyváží to, co ztratíte. Samozřejmě pokud deset let pravidelně střílíte, je situace jiná.

Pro dámy jsou vhodné luky do 30 liber, později maximálně do 35 liber. Opět to neznamená, že nedokážete natáhnout luk silnější, ale hrozí zbytečné poškození zdraví, nesouměrná postava a podobě.

Pro děti bezpečně stačí luky do 20 liber, maximálně do 25 liber. Naše nabídka je právě proto nejbohatší v kategorii 20-30 liber a těmito luky může bez problémů střílet každý.