U moderních dřevěných terčových šípů je hrot vysoustružený z kulatiny a nasazuje se nejčastěji na válcovou tulej, nebo také na konickou tulej, často s vnitřním závitem, který se „zakousne“ do dřeva dříku. To je důvod proč je dobré tyto šípy vytahovat z terče za současného otáčení ve směru hodinových ručiček, jakoby hrot dotahovat. Cedrové šípy z našeho obchodu jsou vybaveny právě tímto typem hrotu s vnitřním závitem.

Průřez hrotu – válcový a konický závit

Průřez hrotu – válcový a konický závit

V minulosti jsme používali hroty s konickou tulejí a před jejich nasazením bylo třeba použít ořezávátko, v současnosti požíváme hroty s válcovou tulejí.

Pokud se Vám šíp zlomí hned za hrotem, našroubujte do dřeva uvnitř hrotu nejprve vrut, potom hrot důkladně ohřejte (plynový vařič, hořák, zapalovač) a jakmile povolí lepidla pomocí kleští vytrhněte zbytek dříku z hrotu ven. Po ochlazení hrot opět našroubujte na zbytek šípu, pokud Vám nevadí, že bude trochu kratší. Před našroubováním hrotu můžete použít buď lepidlo určené na šípy nebo gelové vteřinové lepidlo.

Terčové hroty s vnitřním závitem na dřevěné šípy

Terčové hroty s vnitřním závitem na dřevěné šípy

Pokud kupujete, nebo vyrábíte na svoje dřevěné šípy hroty, dbejte aby po zasazení dříku byl přechod mezi dříkem a hrotem plynulý, tedy aby měly zadní okraje tulejky sražené hrany. Pokud je zde hrana, šípy jdou špatně z terče a třeba slaměná terčovnice se při vytahování takových šípů může vyboulit.

Průřez hrotu – sražené hrany tulejky

Průřez hrotu – sražené hrany tulejky

Moderní šípy mají hrot vsazen buď přímo do trubkového těla u kovových trubek, nebo obráceně je karbonová trubka vsazena do hrotu. Někdy je do šípu vložen dutý díl se závitem (insert) a do toho se teprve šroubují různě hroty dle potřeby.

Dva terčové hroty a uprostřed insert

Dva terčové hroty a uprostřed insert

Insert se používá u všech lepších kovových i karbonových šípů. Na jeden šíp tak můžete snadno „namontovat“ nejen terčové hroty různé hmotnosti, ale i speciální lovecké hroty.

Pozn.: Ten závit není metrický!! (Toto zjištění mne stálo jeden hrot)

Terčový šíp

Terčový šíp (Stříbrný kroužek mezi hrotem a kovovým šípem je okraj insertu)