U jednoho druhu našich luků se často setkáváme s dotazy, které směřují na původ samotného luku, resp. jeho dřeva. Proto jsme se rozhodli tento druh podrobněji představit.

Maclura oranžová (pomerančovka)

Osage Orange (dnes běžně používaný název i u nás), lat. Maclura pomifera, česky maclura oranžová (dříve také pomerančovka) je dvoudomý opadavý strom řadící se k čeledi Moraceae (morušovníkovité). Její plody připomínají zelené pomeranče, zralé plody mají však žlutooranžovou barvu.

V našich podmínkách bohužel nestíhají dozrát do této barvy a zůstávají zelené. Na větvích rostou až dvoucentimetrové trny; její listy jsou vejčitě kopinaté, dlouhé až 15 centimetrů a na rubu hustě chlupaté. Listy se někdy využívají ke krmení bource morušového v případě nedostatku morušových listů.

Plody Osage Orange

Plody Osage Orange

Vyskytuje se především v teplejších oblastech. V Čechách můžeme pomerančovku nalézt zejména v parcích na jižní Moravě. Doma je pak v Texasu, Oklahomě, Arkansasu nebo Louisianě. V našich podmínkách dorůstá výšky 5-8 metrů, ve své domovině však může vyrůst až do 20 metrů.

Dřevo Osage Orange

Původně bylo dřevo maclury oranžové využíváno osadníky severní Ameriky hlavně na různá oplocení kvůli jeho schopnostem odolat hnilobě, hmyzu, i dobytku; pro tyto účely se v menší míře užívá dodnes. Kromě těchto vlastností také disponuje tuhostí, ale zároveň pružností, která ho činí způsobilým právě k výrobě luků.

Přestože je tento strom vcelku běžně viditelný ve volné přírodě, zpracované dřevo najdete většinou pouze ve formě krátkých desek a méně často ve formě dlouhého řeziva, protože se kmen Osage Orange často kroutí.

Dřevo Osage Orange

Dřevo Osage Orange

Barva mladého dřeva je světle žluto-oranžová. S přibývajícím stářím a díky vystavení okolním vlivům pak dřevo tmavne až do barev tmavě hnědé. S barvou dřeva Osage Orange souvisí i jeho další využití – a to získávání žluto-oranžového barviva, kterým se nahrazují například anilinové barvy. Pokud luk na našich střelnicích vezmete do ruky, sami uvidíte jeho přirozenou strukturu i barvu.

Střelba se staršího (tmavšího) luku Osage Orange

Střelba se staršího (tmavšího) luku Osage Orange

Luky ze dřeva Osage Orange

Na našich střelnicích najdete z tohoto materiálu dlouhý luk. Maklurou nahrazujeme špatně dostupný tis, který se v minulosti na „longbow“ používal. Dřevo maklury bylo ale běžně používáno pro výrobu indiánských luků, které jsou z přední strany ještě potaženy šlachami (často se jedná o šlachy jelena wapiti). I takový indiánský luk z plání u nás můžete vyzkoušet.

Indiánský luk ze dřeva Osage Orange

Indiánský luk ze dřeva Osage Orange

Pořídit si takový luk ovšem nebyla ani dříve levná záležitost – na počátku 19. století jste za takový luk na Divokém západě zaplatili jedním koněm a sedlem.

Využití maclury nejen na luky

Mimo výrobu luků se také používá k výrobě rukojetí nebo nástrojů, pro které je důležitá vysoká odolnost. Dřevo pomerančovky velmi dobře a dlouho hoří.

Přišlo se na to, že plody obsahují látky, které odpuzují hmyz. Proto se lidé pokoušeli vytvořit z plodů repelent. Vzhledem k nízké koncentraci těchto látek, ale skončily pokusy neúspěchem.

Plod pomerančovky obsahuje i tzv. kaemferol, který snižuje riziko srdečně-cévních příhod a pomiferin, u kterého byl prokázán antioxidační a antidiabetický efekt. Ovšem i v tomto případě je největším problémem získávání této látky. Pomerančovka je totiž nejedlá a vše probíhá pouze v syntetické formě.

Věděli jste, že americký prezident Franklin Delano Roosevelt zahrnul strom Osage Orange do jeho plánu tzv. Great Plains Shelterbelt? Tento projekt započal v roce 1934 a měl zabránit velkým erozím. V roce 1942 tento plán vyústil ve výsadbu 220 milionů stromů na 18.600 mil (29.900 km2).

Dominika