Zřejmě nejstarší jsou hroty kamenné, kostěné a dřevěné. Vzhledem k tomu, že kámen se nejhůře rozkládá, může být naše představa o skutečném poměru v používání jednotlivých materiálů velmi zkreslená.

Pazourkový hrot z jižního Maroka – cca 10.000 let př. n. l.

Pazourkový hrot z jižního Maroka – cca 10.000 let př. n. l.

Například v Maroku se i nyní nalézají opracované kameny nejméně 10.000 let staré, o jejichž účelu nemůže být pochyb, ačkoliv po dřevěném ratišti šípu není ani památky.

Replika obsidiánového hrotu šípu

Replika obsidiánového hrotu šípu

Severoameričtí indiáni používali vlastně ještě celkem nedávno sopečné sklo – obsidián ke stejnému účelu. Klasikou mezi kamennými hroty je pazourek. Snadno si můžete zkusit takový hrot, nebo jiný pazourkový nástroj vyrobit. Možná vás překvapí, jak může být ostrý, ale také křehký.

I kostěné hroty jsou křehké a v porovnání s kamennými i měkké. To má samozřejmě svoje výhody – díky tomu lze hrot lépe opracovat a pak také lépe upevnit. Dokud sloužil luk jako nástroj pouze lovci, mělo samozřejmě velký smysl investovat čas do přesného provedení šípu i hrotu. Je nepravděpodobné, že lovec dostane šanci k druhému výstřelu na stejný kus, proto má šípů jen několik a po lovu je téměř vždy získá zpět – úspěšný lovec s úlovkem, neúspěšný šípy posbírá. Cena těchto „prověřených“, používaných šípů je pro majitele pochopitelně vysoká.

Tak jak lidí přibývalo, stával se luk stále více nástrojem i pro válečníka. Válečník má šípů nejenom velkou zásobu, ale navíc o šípy po výstřelu často přijde a taková poptávka si říká o levnou sériovou výrobu. Současně s tím se zdokonalovala metalurgie a tak přichází hroty kovové. Nejprve bronzové, lité do forem.

Originál bronzového hrotu z Mongolska – šipka

Originál bronzového hrotu z Mongolska – šipka

S bronzovými hroty šípů, které jsme přivezli z Mongolska, se můžete setkat na našich střelnicích. Naleznete je i jinde v Asii a Evropě. Lití je velmi rychlá metoda, ale hroty jsou mohutné a těžké. Bronz je navíc měkký a špatně drží ostří. Všechny tyto špatné vlastnosti odstraní hroty železné, ocelové, vykované. Právě hrotům zhotovovaným kovářskými mistry se budeme v tomto seriálu věnovat podrobněji.

Originální mongolské hroty šípů

Originální mongolské hroty šípů