Plánujete si koupit nebo vyrobit prak a pořád nevíte? Chcete prak dát někomu jako dárek a nemáte zkušenosti? V následujícím článku se vám pokusíme přiblížit základní tvary praků, které u nás najdete.

Klasické praky ve tvaru Y

To je to, co si každý pod pojmem prak představí. Přesto, že jsou v mnohém překonané, jedná se stále o nejprodávanější tvar. Tělo má tvar ypsilon – rukojeť se rozděluje na dvě části – vidličky, mezi kterými je úhel zhruba 60-90°. Délka těchto částí je téměř stejná jako u rukojeti. Na vrcholu každé z vidliček je upevněn jeden konec gumy. Tyto praky jsou vhodné i pro nejmenší střelce, pokud kupujete prak jako dárek, rozhodně zvolte tento klasický tvar praku.

Snížené ypsilon – praky pro větší výkon

S rostoucí silou použitých gum je páka na zápěstí opěrné ruky stále větší. Ve výsledku je normální střelec omezen mnohem více tím, co udrží, než kolik natáhne. Proto také nelze při konstrukci praku vycházet ze síly používaného luku – stejně silný prak jako je váš luk v podstatě nelze natáhnout (udržet).

Aby byla přední ruka ušetřena, je možné udělat prak nižší, a tím páku zmenšit. Je zde ale větší riziko, že projektil neproletí čistě zmenšeným „oknem“. Proto se takové praky jako Bingo nehodí pro začátečníky, pro děti a při střelbě objemnějších těles (např. při zakrmování).

Prak Bingo

Prak Bingo

Extrémním způsobem řešení je tzv. E prak. Zpočátku je použití nezvyklé, ale funguje velmi dobře. Díky úplné absenci vidličky je u tohoto neobvyklého praku možné vzdálenost uchycení gum od osy ruky ještě výrazně zmenšit.

Prak neobvyklé konstrukce "Éčko"

Prak neobvyklé konstrukce „Éčko“

Praky s loketní opěrkou

Aby bylo možné použít ještě silnější gumy, je nutné vybavit prak loketní opěrkou, která přenese nepříjemnou páku dál na předloktí. Praky s opěrkou jsou obvykle plastové nebo kovové. Ze dřeva se dělají tzv. gloveshot, jako je Jumbo z naší nabídky.

Prak Jumbo

Prak Jumbo

Díky opěrce je prak méně skladný, méně pohotový, složitější a dražší. Může být ale klidně i více než dvojnásobně silný. Hodí se vždy, když potřebujete velký výkon a máte dostatek sil, například při zakrmování, nebo nahazování lana.

Speciální konstrukce praků

Když se řekne prak, každý si vybaví tvar písmena „ypsilon“, koženou kapsu a dvě gumy. Pro začátečníky, děti a „blbnutí“ na zahradě je tento, několika generacemi prověřený tvar praku, nejvhodnější řešení. I sportovní, přesná střelba se pořád často střílí prakem klasické koncepce. Pro velké napínací síly, velké projektily a speciální účely existuji i vhodnější tvary, které někdy prak příliš nepřipomínají.

Speciální praky s více než dvěma gumami

V předchozím článku o gumách do praku je popsáno, že vysokého výkonu lze u praku dosáhnout jen zvyšováním množství použitých gum. Například náš experimentální prak Netriq může mít 3 nebo 4 gumy, prak Jumbo je přímo určen pro 4 gumy. Tyto praky jsou vhodné pro kutily, experimentátory a všude tam kde je třeba co nejvyšší rychlost střely. Nehodí se pro děti a začátečníky.

Prak Netriq 3X

Prak Netriq 3X

Speciální praky pro střelbu šípů

Pomocí některých praků, jako je například náš prak Netriq, lze také střílet šípy. Vzhledem k výše popsané páce na přední ruku, může být výkon srovnatelný jen s dětským lukem. Na malou vzdálenost je střílení šípů pomocí praku ale velice přesné a jednoduché. S lukostřelbou to technicky nemá nic společného. Takové praky nejsou vhodné pro děti, jedná se spíš o experimentální kousky, nebo speciální účely.

Prak Netriq N

Prak Netriq N

Praky s pažbu a spouští

Míření lze i u praku výrazně zjednodušit, když prak vybavíte pažbu a spouští. Stejně jako je střelba kuší snazší, než střelba lukem, je i tady oddělení námahy a přesného míření do dvou kroků velkou pomocí. Prak se chová trochu jako puška a s bezpečným projektilem ho lze velmi dobře použít v LARPech, pro výuku střelby malých dětí nebo pro zábavnou indoor střelbu. Výkonné praky se spouští si moc nezadají ani s kušemi.

Puška Pampalini

Puška Pampalini

Konstrukce založené na principu praku – nepraky

Na zakázku stavíme prakové vrhače míčů, kamenů, terčů, sítí a podobně. Velkou výhodou je výrazně nižší hmotnost, než při použití kovové pružiny, tichý chod a menší riziko zranění při prasknutí.

Konstrukce na principu praku

Neprak