Naším cílem bylo vyrobit kvalitní „zápalný“ šíp za přijatelnou cenu. Jako vždy byl na prvním místě náš základní požadavek, aby nejen výroba ale i samotné použití měly minimální vliv na životní prostředí. Při výrobě se nepoužívají žádné chemikálie, ani samotný hrot žádné neobsahuje. V prostředí se sám rychle rozkládá.

Potřebné suroviny:

  • Prkénko smrk 6-8 mm
  • Týble buková 6 mm (300 mm na jeden šíp)
  • Lněná instalatérská koudel
  • Řeznická smola na paření (kalafuna)

Nářadí:

  • Tužka, kružítko
  • Pilka
  • Vrtačka (6 a 8 mm)
  • Vařič a plechovka

Náš hrot je vyroben jako jednoduchá dřevěná klec, ve které je naplněna lněná koudel namočená ve smole. Čela klece stačí smrková a příčky jsou vhodnější bukové týble 6 mm.

Díly na zápalný šíp

Díly na zápalný šíp

Postup výroby zápalného šípu

Nejprve uřízněte z 6–8 mm tlustého prkénka dva čtverce 40×40 mm. Tužkou si vyznačte diagonály a 15 mm od průsečíku si na každé diagonále udělejte značku (nejlépe pomocí kružítka: střed je průsečík, nabráno 15 mm). V průsečíku vrtejte otvor na nasazení šípu (8 mm), na diagonálách 6 mm na příčky. Vrtejte oba čtverce současně, položené na sobě, máte tak jistotu, že otvory sedí. Z bukové týble 6 mm nařežte cca 70 mm kousky, začistěte hrany a sestavte klec.

Hotová klec zápalného šípu

Hotová klec zápalného šípu

V kovové nádobě roztavte smolu (lze koupit v pytlíku jako řeznická smola na paření), smola by se při rozehřívání neměla vznítit ani vařit. Do tekuté smoly namáčejte instalatérskou koudel a vkládejte do klece. Klec musí být dostatečně vyplněna koudelí, aby smola neodkapávala. Jako šíp bezpečně stačí týble 8 mm, se zářezem na konci. Vzhledem k hmotnosti hrotu nejsou brčka nutná. Před výstřelem nechte šíp dostatečně rozhořet.

Zápalný šíp připravený k použití

Zápalný šíp připravený k použití

S těmito zápalnými šípy jsme již zajistili několik nočních představení. Například střelbu z Velhartického mostu, jako zahájení noční ohňové show, kdy pět střelců současně vystřelilo šíp za hradby, nebo zahájení soukromé lovecké párty na zámku Kozel. Zápalné hroty této konstrukce naleznete v našem obchodě. Zatím nikdy neselhaly. Hodně štěstí! 🙂

Střílejte vždy na nehořlavý povrch (například do vodní plochy, do sněhu). Nestřílejte proti osobám ani nad ně. Nepoužívejte v místnosti, použijte ochranné brýle.