Klasické dřevěné praky jsou nejen pro děti skvělá zábava. Snadno se přenáší, jsou levnější než luk, nejsou moc nebezpečné a střelivo i terč opatříte na každé chalupě. Navíc si prak děti mohou samy vyrobit, namalovat nebo jinak upravit.

Často se ale na našich střelnicích setkáváme s názorem, že prak se hodí až pro větší děti. Není to pravda. Pokud malý střelec chce, rozhodně se střílet naučí. Na rozdíl od luku ale prak vyžaduje ještě více zručnosti a trpělivosti. Jak tedy děti naučit z praku střílet?

Vyrobte nebo kupte vhodný prak

Prak musí podat výkon už při krátkém nátahu a zároveň nesmí být příliš silný. Z našich praků lze doporučit vidličku, duo nebo aero. Tenká guma 6×1 mm je pro děti ideální. Pokud potřebujete změnit délku, snadno sami posunete uzlík. Náhradní guma je levná a u nás vždy skladem.

Klasický prak Aero

Klasický prak Aero

Opatřete prak provázkem proti vysmeknutí

Malým dětem se někdy stane, že jim prak vyklouzne z přední ruky. Je-li v tu chvíli natažená guma, může uvolněný prak udeřit střelce do tváře. Zranění zřejmě nebude vážné, ale rozhodně dost nepříjemné, aby odradilo od dalších pokusů. Vyklouznutí lze snadno zabránit.

Prak Aero – Navlékání ochranné smyčky

Prak Aero – Navlékání ochranné smyčky

Všechny naše praky mají v dolní části držadla otvor. Vezměte pevný provázek, asi půl metru, oba konce svažte. Vzniklé očko prostrčte otvorem v držadle praku a uvažte na smyčku. Tímto očkem prostrčí střelec ruku, než chytí prak.

Prak Aero – Navlečená ochranná smyčka

Prak Aero – Navlečená ochranná smyčka

Střílejte jen bezpečné projektily

Do praku jsou dobré hliněné kuličky, nebo malé oblázky. Ocelové a gumové kuličky se mohou odrážet! Nepoužívejte ze začátku štěrk, ani nic jiného ostrého. Může dojít k poranění ruky držící prak.

Pokud si pořád nejste jistí, doporučujeme vlněné kuličky do praku, se kterými můžete bez jakýchkoliv obav střílet i uvnitř.

Na přední ruku můžete použít i rukavici

Občas se stane, že při „křivém“ nátahu dítě prakem míří přímo do svojí ruky, kterou drží prak. Nebo je ruka tak zkroucená, že zasahuje do dráhy výstřelu. To se stává hlavně v případech, kdy je na praku moc silná guma a střelec má problém natáhnout.

Aby nedošlo k poranění v takových případech, doporučujeme pro jistotu použít rukavici (ideálně koženou). Cílem by nemělo být dostřelit co nejdál, ale nezranit se.

Vyrobte si vhodný terč

Děti uvítají, když se zásah výrazně projeví. Vhodná jsou dřevěná prkénka stojící na hraně, která i po letmém zásahu ihned přepadnou. Děti je mohou pomalovat a můžete tak vytvořit třeba kulisu hradu. Stejně si můžete upravit také klasickou kartónovou krabici. Nestřílejte na skleněné nádoby, plastové či kovové lahve (hrozí odraz).

Ať se daří!