Co musím rozhodnout, než se zeptám, „Jak střílet z luku?„. Asi každý z nás kdysi obdivoval schopnosti lučištníků a většina kluků svůj luk a pár šípů měla. Sami sebe viděli jako střelce, kteří zasáhnou jakýkoli cíl, kdykoli si vzpomenou a na jakoukoli vzdálenost.

Je velká škoda, že většina jich později luk odloží a jen hrstka lidí se po čase zase vrátí k relaxaci, kterou nám lukostřelba nabízí. Pokusíme se sestavit takového malého průvodce začátků se střelbou z luku a nastíníme si cestu „moderního, tradičního lukostřelce.“

První výstřely s lukem

Pokud máte k lukostřelbě alespoň trochu kladný vztah, tak první dojmy po několika šípech, které vystřelíte u známého, příbuzných, nebo i na naší střelnici povedou k euforii. Zkusíte totiž něco nového. Napínáte tětivu, míříte na cíl, trefujete terč… prostě soustředíte se jen na výstřel. Uvolňuje se adrenalin, endorfiny a všechny ostatní starosti jsou v tu chvíli někde daleko, prostě úchvatný zážitek!

Nadšení a radost bohužel u většiny lidí rychle „vychladne“ a nastoupí rozum. Začnou si vysvětlovat, že nemá smysl se střelbou začínat. Omyl! Vše to příjemné Vám může lukostřelba přinášet trvale a pravidelně. Nebojte se začít. Odměna stojí za to.

6 kroků, jak začít s lukostřelbou

Abychom Vám trochu ulehčili lukostřelecké začátky a pomohli překonat počáteční pochyby, shrnuli jsme několik kroků, které Vám se začátkem lukostřelby pomohou.

1. Vím, že chci začít střílet

Tento krok je nejdůležitější, pokud váháte, znovu si lukostřelbu vyzkoušejte a sami posuďte, co vám přináší. Pokud nemáte po ruce známého s lukem, navštivte některou z našich střelnic. Rádi Vám vše ukážeme.

2. Výběr vhodného luku

Bez luku se střílet nedá, ale který luk zvolit? Nabídka je široká, ale ne každý luk, je vhodný na všechny druhy lukostřelby. Je třeba správně zvolit nejen sílu luku a jeho délku, ale i tvar a použitý materiál a samozřejmě svou roli jistě hraje i cena a vzhled. Zde je pár otázek, které je potřeba sám sobě zodpovědět.

  • Bude luk pravidelně používat i někdo jiný?
  • Jak často budu střílet?
  • Jak pečlivě se můžu o svůj luk starat?
  • Chci historicky věrnou kopii luku?
  • Kolik chci do luku investovat?

S tím, jak luk vypadá, stoupá u většiny lidí i požitek ze střelby. Je to stejné jako u oblečení. Proč tolik lidí dbá na to, aby chodili dobře oblékaní? Cítí se dobře, mají dobrý pocit a u luku je to stejné. Základem mnoha luků (vyjma kladkových) je dřevo a je škoda ho neukázat. Pokud tedy nepreferujete kůži, která navíc luk chrání. Obvykle nepůsobí esteticky, když vidíte luk a už na první pohled vám připadá plastový.

Základní vybavení pro lukostřelbu

Základní vybavení pro lukostřelbu

3. Kvalitní šípy na míru podle luku

Spolu se dřevěnými luky se často používají dřevěné šípy. Kvalitní a dobře vypadající „dřeváky“ s přírodními pery Vám střelecké zážitky jen umocní. Kdo by se nechtěl trefovat jen z tím, co s trochou nadsázky najde v lese za chalupou.

V Čechách je nesnadné kvalitní šípy sehnat. Dobrý prodejce má šípy rozděleny podle síly luků, s kterými je vhodné je kombinovat a zajistí, že dříky jsou dostatečně dlouhé a šípy vyvážené. Hodně o kvalitě šípu napoví vizuální dojem.

4. Terčovnice, co vyhovuje podmínkám střelby

Teď už máte čím střílet a co střílet. Otázka je, do čeho. Terčovnic je na trhu mnoho a opět nastává problém s tím, co vyhovuje konkrétním podmínkám.

Pokud nemáte trvalou, krytou střelnici, je potřeba vzít v potaz nejen to, jak snadno se šípy budou vytahovat, ale také, kolik námahy bude stát terčovnici na místo určení dopravit, nainstalovat a po ukončení střelby zase sbalit a přestěhovat.

S umístěním terčovnice neodmyslitelně souvisí i volba místa, kde budete střílet. Kdo má zahradu, nebo stodolu, může jásat. Kdo ne, musí se porozhlédnout po jiném vhodném prostoru. Buď využít služeb již fungující střelnice, nebo objevit své, dostatečně přehledné a bezpečné místo kdesi v přírodě.

5. Výběr lukostřeleckého příslušenství

Každý střelec pečuje o své vybavení a o sebe. Je tedy vhodné si pořídit alespoň základní příslušenství pro střelbu.

Bavíme se hlavně o toulci. Je škoda, když střelec s kvalitními šípy nemá toulec a své šípy přepravuje v ruce a při střelbě je má zabodnuté v zemi před sebou. Navíc Vám toulec pomůže šípy chránit. A když chráníte své šípy, chraňte i sebe.

Velmi cenným pomocníkem je chránič prstů, ať již v podobě tabu (malá kožená packa), nebo lukostřelecké rukavice. A stejně tak je potřeba ochránit i své předloktí nátepníkem. Zvyšuje to Váš komfort při střelbě, jelikož vás tětiva nemůže udeřit do ruky. Vítaným pomocníkem může být i obal na luk, do kterého je luk ukládán hlavně při transportu.

Nátepník – Doplněk pro ochranu předloktí lukostřelce

Nátepník – Doplněk pro ochranu předloktí lukostřelce

6. Hurá na střelbu

Již vše máte doma a plni radosti a očekávání jdete poprvé střílet z vašeho luku. V tuto fázi to jde většinou velmi dobře, ale ouha… čím víc začátečník střílí, tím to bývá horší. Jak to?

Nejdůležitější je na lukostřelbu nezanevřít. Důvodů, proč se většině střelců z počátku nedaří, přesto, že když to zkoušeli dřív, šlo to výborně, je hned několik.

Hlavní důvod je, že nehlídají sami sebe a dopouštějí se drobných, nicméně závažných chyb, které se načítají. Ve snaze o lepší zásah si přesouvají postoj, mění délku nátahu a nesoustředí se na výstřel, ale na zásah. Zde je potřeba zpomalit a pečlivě opakovat všechny pohyby stále stejně. Pokud zvládnete tohle, to ostatní přijde samo a věřte, že to nebude trvat dlouho.

Pokud Vás naopak nudí, že jste moc dobří, zvyšte si vzdálenost, nebo zmenšete cíl, například jen malé kolečko doprostřed Vaší terčovnice.

Proč vlastně začít střílet?

Nejen, že je to zábava, ale zlepší to Vaší koncentraci, naučíte se klidu, zvýší se Vaše fyzická zdatnost, ale hlavně si výborně pročistíte hlavu, protože v okamžiku střelby, na nic jiného myslet nemůžete.

Tak ať Vám to lítá…